Het is maandagavond 8 juli. Het moment is eindelijk daar, de overhandiging van het boek ‘Around the world in 80 stories’. Het moment van overhandigen kan bijna niet mooier. Het is heerlijk zonnig en ik sta met Thijs (Ties) en Renate bij een karakteristieke Arnhemse locatie, de John Frostbrug, oftewel de ‘Oude Brug’. Thijs neemt het boek in ontvangst en draagt al een boodschap met zich mee. “Freedom for all of us, is not a bridge too far.” Het voelt goed. Ik heb de juiste persoon uitgekozen om het boek aan te overhandigen.

Het concept
Enkele weken geleden ontstond het idee om een ‘leeg’ boek van hand tot hand de wereld over te laten gaan.
Het idee is dat de persoon die het boek overhandigd krijgt, zijn of haar boodschap voor een ander, de wereld of over het leven in het boek opschrijft, tekent, plakt etc. Vervolgens draagt deze persoon het boek en de bijbehorende filosofie over aan een ander. Uiteraard met het verzoek om ook een  boodschap in het boek te zetten.
Op deze manier moet het boek zich vullen met de meningen, visies en boodschappen van mensen, van verschillende nationaliteiten en culturen van over de hele wereld. Er zijn geen kaders, alleen vrijheid van meningsuiting.
Mijn visie is dat iedere stem telt. Ik wil deze ‘stemmen’ verzamelen in één uniek boek om hem vervolgens bij terugkomst weer aan de wereld aan te bieden.

Vertrouwen hebben
Of het project gaat slagen, dat zal moeten blijken. Er zijn een hoop factoren die niet te controleren zijn. Het boek kan beschadigd of kwijt raken. Iemand kan hem maanden op zijn nachtkastje laten liggen. Allemaal mogelijk. Het is een idealistisch project en dat realiseer ik me maar al te goed.
Echter, dit is ook een gevoelsproject waarbij je vertrouwen moet hebben in de mensen die het boek in handen krijgen. Mijn overhandiging van het boek aan de eerste ‘boodschapper’ is het enige wat ik zelf kan sturen.
Mijn gevoel zei direct dat Thijs de aangewezen persoon is om het boek aan over te dragen.
Daarnaast geloof ik oprecht dat het boek voorbestemd is om zijn missie te volbrengen. 80 boodschappen van 80 ‘boodschappers’ in een onbekend aantal talen dat de wereld te lezen zal krijgen.
Naar mijn idee is dat niet een ‘bridge too far’.

De reis volgen
De reis van het boek is te volgen via mijn website en via mijn facebookpagina.

Foto: Renate koning.