Iedereen kent dat heerlijke euforische gevoel. Het gevoel dat wanneer je goed in je vel zit alles op z’n plek valt en je de hele wereld aan kunt. Je lijkt op zulke momenten over een onuitputbare bron van energie te beschikken .
Helaas worden we ook wel eens met de andere kant geconfronteerd. Wanneer je niet lekker in je vel zit volgen er vaak meer tegenslagen en alles kost veel kracht en energie.
Het contrast kan bijna niet groter.
Heel lang ben ik in de veronderstelling geweest dat alle energie die ons lichaam verbruikte, werd geproduceerd door voeding aangevuld met voldoende (nacht)rust.
Naar mate ik ouder werd, met name de afgelopen 1.5 jaar, ging ik me interesseren in de effecten van mijn gedachten en gevoelens op mijn eigen energievoorraad, en die van anderen. Vooral het enorme verschil in effect tussen positieve en negatieve gevoelens en gedachten vind ik fascinerend.
Ik vind deze effecten heel bijzonder en krachtig. Ik wil daarom mijn ervaringen met jullie delen, in de hoop dat het diegene zal helpen die er behoefte aan heeft.

Even een stap terug in de tijd. Eind 2010 heb ik mijn vader verloren aan kanker. Mijn korte termijn toekomst veranderde daardoor volledig. Mijn gedroomde wereldreis heb ik in de ijskast moeten zetten. Ik raakte mijn doel kwijt met betrekking tot mijn toenmalige baan. Ik ging me zorgen maken om mijn familie, en in het bijzonder mijn moeder.
Kortom; alles waar ik niet op zat te wachten kwam uit. Het plezier waarmee ik naar de toekomst keek was verdwenen.
Deze gebeurtenissen werden gevolgd door een incident op oudjaarsnacht, waarbij de politie op zowel onrechtvaardige als onrechtmatige wijze mijn arm heeft gebroken. Niet alleen heb ik een permanente stalen plaat en 10 pinnen in mijn arm, ik ben ook het vertrouwen in ‘het systeem’ kwijt geraakt. Om verschillende redenen liep daarna ook mijn relatie op de klippen. (waar ik overigens zelf grotendeels debet aan ben geweest.)
Stuk voor stuk negatieve ervaringen die mijn gemoedstoestand en mijn gevoelens negatief beïnvloedde.
Deze gedachten en gevoelens kosten veel kracht en energie en leveren daarnaast niets op. Integendeel.
Ik ging mijn gedachten en gevoelens op mijn omgeving projecteren middels klagen, opstandigheid, eigenwijsheid en nog meer negativiteit.
Ik slurpte de energie van anderen op zonder dat ik hen daar wat voor terug gaf. Het enige was zij terugkregen was een bak ellende. Mijn ellende.
Het gevolg was dat mensen zich niet alleen zorgen om mij gingen maken, ze gingen me ook negeren. En terecht. Ik was toentertijd niet echt aangenaam gezelschap. Ondanks een (relatief) gezonde levensstijl merkte ik dat de pijp leeg was.
Ik was in een negatieve spiraal terecht gekomen waarbij alle negatieve gedachten en gevoelens veel energie kostte, dat leverden nog meer negatieve gedachten en gevoelens op, en dat kostte nog meer energie etc.

Ik heb maar 1 doel in het leven en dat is gelukkig zijn. Een jaar geleden was ik dat allerminst.
Daar moest ik verandering in aanbrengen. En alleen ik zelf kon deze verandering in gang zetten.
Ik ben van mening dat je altijd jezelf kan veranderen. We zijn veel sterker dan we zelf denken, en wat ons is aangeleerd. De ene keer is een radicale stap noodzakelijk, de andere keer een kleine stap. Je moet het alleen écht willen en vervolgens doen.
Gevoelsmatig moest ik een grote verandering in mijn leven doorvoeren.
In april 2012 heb ik in goed overleg met mijn toenmalige werkgever mijn contract laten ontbinden en ben op zoek gegaan naar wat ik leuk vind, en waar ik goed in ben. Het besluit om op zoek te gaan naar wat ik leuk vind is voor mij één van de belangrijkste beslissingen geweest in mijn leven. Niet zo zeer het vinden van de daadwerkelijke werkzaamheden/activiteiten, als wel de focus het positieve heeft mijn mindset veranderd. Een eyeopener.

Hoewel ik de eerste maanden geen idee had wat ik moest gaan doen en hoe mijn toekomst eruit zou gaan zien, voelde ik me al een stuk beter.
Ik genoot van het mooie weer, mijn vrienden, familie, maar vooral van de vrijheid. Iets niet meer hoeven doen wat je zo tegen staat, dat werkt bijna net zo bevrijdend als iets doen wat je heel erg leuk vindt.
Iedere dag voelde ik mijn batterij in capaciteit toenemen zonder daarbij mijn zichtbare levensstijl te hebben veranderd.
Opnieuw ontstond er een spiraal. Alleen deze keer een positieve spiraal.
Ik hoefde zelf niet alleen meer op zoek naar positiviteit, het kwam nu ook naar mij toe. Zo werd ik plotseling gevraagd om voor In The Making te gaan werken. En er deed zich een kans voor om bij Sequence Zero (broedplaats voor creatievelingen) een werkplek te huren. Dit heeft mijn positieve ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht.
Zo geeft de werkplek bij Sequence Zero mij dagelijks nog een extra energieboost. Hierdoor kan ik voor mijn gevoel de wereld aan. De vibe en de energie die in dit open kantoor hangt is moeilijk beschrijven. Die moet jezelf ervaren.
Ik begon me weer echt gelukkig te voelen en ik kon naar mijn idee elke uitdaging aan. Dat deed ik dan ook en vaak met succes. Het spiraaleffect nam nog verder toe. Ik werd hierdoor nog positiever en enthousiaster en ging dit nog meer uitstralen.
Op deze roze wolk vertoef ik nu een tijdje en inmiddels is mijn situatie dusdanig veranderd, dat ik nu mijn eigen positiviteit en energie aan anderen doorgeef in plaatst van opzuig.
Met een radicale beslissing als vertrekpunt heb ik uiteindelijk mijn instelling en blik op de wereld veranderd. Ik heb mijzelf veranderd, en daardoor ook mijn omgeving. Ik trek nu positieve mensen en situaties aan die een jaar geleden ver bij mij uit de buurt bleven. Voor mij betekent dat bijna alles wat op mijn pad komt van toegevoegde waarde is en mij veel energie geeft.

Soms moet je eerst het effect van de ene kant ervaren om tot de conclusie te komen dat je de andere kant op moet gaan. Kortom: Je moet eerst negativiteit ervaren om te weten wat positiviteit is.
Ik begrijp goed dat niet iedereen in de luxepositie verkeert om radicale veranderingen door te voeren om voor een ommekeer te zorgen. We verkeren echter wel allemaal in de positie om iets te veranderen. Ook met kleine stappen kun je veel bereiken. Je moet het alleen wel doen. Het zal worden beloond.